Bus rijbewijs:

(D)

Wil jij buschauffeur worden? Ben je graag onderweg en vind je het leuk om mensen van dienst te zijn? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Als buschauffeur draag je een grote verantwoordelijkheid, niet alleen voor je passagiers maar ook voor de medeweggebruikers. Wij van Keijbeck Opleidingen zullen je zo goed mogelijk opleiden tot een bekwaam buschauffeur.

Ben je tenminste 17 jaar en in het bezit van een rijbewijs B dan mag je starten met je opleiding tot Buschauffeur in combinatie met code95. Meteen op je 18e verjaardag zou je dan het praktijk-examen D mogen doen. Ben je 24 jaar en in het bezit van rijbewijs B dan mag je starten aan de opleiding tot buschauffeur zonder code95 en aansluitend je praktijkexamen D doen.

Voor je met de opleiding van start gaat is het aan te bevelen dat je de gezondheidsverklaring voor beroepschauffeurs invult en je medische keuring al regelt.

Intake D

(90 minuten)
€125,- *Exclusief BTW

Om te kunnen bepalen hoeveel lessen je nodig hebt is het verstandig om eerst een intake les te nemen. Deze les duurt 90 minuten. In deze les gaan we beoordelen wat je al eventueel weet en kan betreffende het rijden met een  bus. Aan het einde van de les kunnen we een advies uitbrengen. Je kunt de opleiding volgen door middel van losse blokken, door middel van een dagopleiding, of een combinatie van beide.

Theorieopleiding

Om een praktijkexamen bus te mogen afleggen dien je eerst te slagen voor het theorie-examen RVM1-D.

Uitleg theorie-examens:

 •  RVM1-D: Dit betreft verkeer, techniek, lading en wetgeving en dien je altijd als eerste te halen. Zonder dit examen te halen, kun je geen praktijkexamen doen en ook geen andere theorie-examens. . Het examen duurt maximaal 80 minuten en bestaat uit 65 vragen. Bij 52 of meer goede antwoorden ben je geslaagd. Dit examen moet je altijd als eerste halen.Heb je geen Code 95 nodig, dan hoef je alleen dit theorie-examen te halen, heb je ook Code 95 nodig, dan dien je nog te slagen voor de volgende 2 theorie-examens, die je ook ná het praktijkexamen nog kunt halen:⦁ VM2-D: Dit betreft voertuigkennis, voertuigtechniek, onderhoud, storingen en ladingen.
  Je krijgt 65 vragen. Hiervoor krijg je maximaal 90 minuten de tijd, vanaf 1-7-2024 nog 80 minuten. Bij tenminste 52 goed te beantwoorde vragen ben je geslaagd. Dit resultaat blijft 2 jaar geldig.
  ⦁ VM3-D: Dit betreft Wetgeving – Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit en tachograaf,
  Wetgeving – documenten, Veiligheid en gezondheid, Branche en bedrijf.
  Blijft twee jaar geldig.
  Je krijgt 65 vragen waarvan je er tenminste 52 goed dient te beantwoorden om te slagen. Ook hier krijg je maximaal 90 minuten voor e vanaf 1-7-2024 nog 80 minuten.

Theoriepakket A:

Theorieklapper + klassikale theorie cursus + examens RVM1-D, VM2-D & VM3-D
€850,- *Exclusief BTW

Dit theorie pakket bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Theorieklapper
 • Klassikale theorie cursus
 • Examens RVM1-D, VM2-D & VM3-D

De klassikale theoriecursus vindt plaats op de rijschool in Susteren.

Theoriepakket B:

Theorieklapper + e-learning + examens RVM1-D, VM2-D & VM3-D
€525- *Exclusief BTW

Dit theoriepakket bestaat uit de volgende onderdelen.

 • Theorieklapper
 • Theorie e-learning(leren via internet)
 • Examens RVM1-D,VM2-D & VM3-D

Praktijkopleiding

De opleiding start met een proefles. Tijdens deze les wordt bekeken hoeveel rijlessen er ongeveer nodig zullen zijn om een goede kans van slagen te hebben. Je kunt de opleiding op meerdere manieren volgen. Heb je feeling met grote voertuigen en ben je ruim beschikbaar qua tijd? Dan kun je kiezen voor een versneld traject. Je kunt dan meerdere dagen achter elkaar les volgen met op de laatste dag aansluitend je praktijkexamen. Ben je wat minder ruim beschikbaar? Dan kun je kiezen voor losse lessen in blokken van bijvoorbeeld 2 of 4 uur.

Praktische toets

Deze toets heb je nodig voor je basiskwalificatie code95. Bij deze toets leer je onder andere hoe je op een ergonomische manier koffers, ski’s of een rolstoel kunt laden. Tevens krijg je onder andere theorie over wat te doen bij ongevallen en het geven van veiligheid en comfort instructies aan de passagiers. Je maakt een planning van bijvoorbeeld een dag of weekendtrip en communiceert dit duidelijk met je passagiers. Hierbij houd je rekening met de rij- en rusttijden. Steekproefsgewijs kan er een examinator komen van het CBR-ccv.

Toets besloten terrein

Ook deze toets heb je nodig voor je basiskwalificatie code95. Bij deze toets leer je binnen beperkte ruimtes manoeuvreren. Dit vindt plaats op een eigen afgesloten terrein. De toets wordt beoordeeld door de instructeur. Steekproefsgewijs kan er een examinator komen van het CBR-ccv.

Praktijkexamen

Het praktijkexamen D duurt 85 minuten. Er wordt onder andere getoetst op:
Het uitvoeren van de rijklaar controle
Professioneel en zuinig rijgedrag (HNR)
Beheersing van het voertuig voor veilige en comfortabele verkeersdeelname
Bijzondere verrichtingen (bijvoorbeeld: keren en achteruitrijden naar een denkbeeldige garage)

Leeftijdsregels

Minimaal 24 jaar zonder code95
Minimaal 18 jaar met code95

Minimumleeftijd rijbewijs D en E bij D met code 95 en beperkingen op bevoegdheden na behalen rijbewijs

24 jaar – Geen beperkingen

21 jaar – Geen beperkingen. Onderstaande beperkingen vervallen met 21 jaar.

20 jaar – Uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied

18 jaar – Uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied + rijden van geregelde diensten waarvan het traject ten hoogste 50 km is.

Uitsluitend rijden op Nederlands grondgebied + verzorgen van vervoer zonder passagiers.(Bron: CBR.nl)

Praktijkpakket A

24 uur rijles D + praktijkexamen D
€2.448,- *Exclusief BTW
 • 24 praktijklessen en het praktijkexamen D

De praktijkopleiding kan plaatsvinden in blokken van minimaal 2 uur, een weekopleiding, of een combinatie hiervan. Indien ook de Vakbekwaamheid (Code 95) behaald moet worden, dan is de theorie uitgebreider( 2 extra theorie-examens) en dienen nog 2 praktijktoetsen gehaald te worden.

Praktijkpakket B

28 uur rijles D + praktijkexamen D
€2.776,- *Exclusief BTW
 • 28 praktijklessen en het praktijkexamen D

De praktijkopleiding kan plaatsvinden in blokken van minimaal 2 uur, een weekopleiding, of een combinatie hiervan. Indien ook de Vakbekwaamheid (Code 95) behaald moet worden, dan is de theorie uitgebreider( 2 extra theorie-examens) en dienen nog 2 praktijktoetsen gehaald te worden.

Code 95 pakket

Toets besloten terrein D + Praktische toets D
€700,- *Exclusief BTW
 • Toets besloten terrein & praktische toets

Dit pakket bestaat uit de praktische toets & toets besloten terrein. Dit heeft u nodig als u het rijbewijs C met code 95 wilt behalen.

Praktijkpakket C

32 uur rijles D + praktijkexamen D
€3.104,- *Exclusief BTW
 • 32 praktijklessen en het praktijkexamen D

De praktijkopleiding kan plaatsvinden in blokken van minimaal 2 uur, een weekopleiding, of een combinatie hiervan. Indien ook de Vakbekwaamheid (Code 95) behaald moet worden, dan is de theorie uitgebreider( 2 extra theorie-examens) en dienen nog 2 praktijktoetsen gehaald te worden.

Btw-vrijstelling:

Ben je particulier en betaal je de rijopleiding zelf? Bij ons betaal je géén btw over de beroepsopleidingen C, C1, CE, C1E, D1, D1E, D en DE.