Gezondheidsverklaring:

(Auto, auto met aanhanger, motor of tractor) (voorheen eigen verklaring)

Je moet lichamelijk en geestelijk gezond genoeg zijn om één van bovenstaande rijbewijzen te halen. Dit controleert het CBR met een Gezondheidsverklaring. Aan het begin van je rijopleiding vul je jouw Gezondheidsverklaring in via www.MijnCBR.nl. Zodat we zeker weten dat je veilig de weg op gaat.

De Gezondheidsverklaring vul je zelf in. Want het gaat om jouw persoonlijke gegevens en die zijn vertrouwelijk. Op Mijn CBR log je in met je DigiD met de extra controle via sms. Heb je nog geen DigiD met sms-controle? Vraag deze dan eerst aan. Beantwoord de vragen van de Gezondheidsverklaring en betaal via iDeal. De kosten voor de gezondheidsverklaring kun je terug vinden op www.cbr.nl

Nadat je je Gezondheidsverklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je per mail meer informatie. Als het CBR bevestigt dat je geschikt bent om te rijden, kun je jouw rijexamen laten reserveren door Keijbeck Opleidingen.

Medische Keuring

Als je een praktijkexamen voor vrachtauto of bus wilt aanvragen, dan ga je bij het CBR het medische traject in. Wat wil dit zeggen:
  • Ten eerste moet je een Gezondheidsverklaring CDE(Eigen Verklaring) invullen. Deze kun je downloaden via http://mijn.cbr.nl. Je moet daar dan inloggen met je DigiD.

  • Op de binnenzijde staat een aantal vragen. Als 1 van deze vragen met “ja” beantwoord moet worden dan moet dit toegelicht worden door de bedrijfsarts, of door een behandelend arts. De keuringsarts weet hoe dit moet.

  • Het CBR stuurt je een brief als ze de Gezondheidsverklaring hebben ontvangen.

  • Op de medische afdeling van het CBR wordt gekeken of de ingevulde waardes binnen de wettelijke grenzen liggen en of ze nog meer informatie nodig hebben indien er vragen met “ja” zijn beantwoord.

  • Als het CBR de verklaring goedkeurt, dan krijg je een brief waarop staat dat je geschikt bent voor het besturen van de categorie waarvoor je de aanvraag indient.

  • Nu pas kunnen we je praktijkexamen gaan plannen.

Uit bovenstaande blijkt dat het dus belangrijk is om tijdig de keuring te gaan verzorgen, want het hele traject bij het CBR kan met een beetje pech al gauw enkele weken duren. De keuring die je hebt laten doen is 3 jaar geldig. Ga je na bijvoorbeeld je C-rijbewijs binnen 3 jaar ook voor CE, dan moet je wel een Gezondheidsverklaring opsturen, maar dan hoef je je niet te laten keuren.

Wanneer moet je nog een een Gezondheidsverklaring opsturen?

Als je het vrachtauto rijbewijs al hebt en je gaat voor de motor of auto met aanhangwagen. Je bent door het vrachtautorijbewijs “medisch bekend” bij het CBR, waardoor je steeds bij het aanvragen van een nieuwe categorie een verklaring moet opsturen. Je hoeft dan geen keuring te laten doen. Nadeel is dan dat de afgiftedatum van het vrachtauto gedeelte op het nieuwe rijbewijs niet mee wordt aangepast. Laat je wel een keuring doen, dan wijzigt deze datum wel mee.