Taxichauffeur:

Om je chauffeurspas taxi te krijgen moet je een aanvraag doen bij KIWA register, zie hier: www.kiwaregister.nl/productpagina-taxi/.
Je ontvangt dan per post een aanvraagset.
Hierin zit een aanvraag voor een Verklaring Omtrent Gedrag en een formulier voor een Medische Keuring.
Daarnaast zit er een betalingsopdracht voor de Chauffeurskaart Taxi bij.
De aanvraag voor de VOG en de medische keuring kun je meteen regelen, maar de betaling van de Chauffeurskaart kun je het best pas doen als je geslaagd bent voor:

* Theorie-examen (TVT)
* Praktijkexamen (TVP)

Als je geslaagd bent voor beide examens, dan heb je het chauffeursdiploma Taxi. Samen met de Chauffeurskaart Taxi mag je dan Taxi rijden.

Ben je reeds in het bezit van het Bus rijbewijs (D) met Code 95, dan hoef je alleen het praktijkexamen te doen.

Btw-vrijstelling

Ben je particulier en betaal je de rijopleiding zelf? Bij ons betaal je géén btw over de beroepsopleidingen C, C1, CE, C1E, D1, D1E, D, en code 95.

Theorie leren door middel van zelfstudie.

Uitgever Vekabest heeft, samen met een aantal rijscholen, een lesboek taxi samengesteld en gecombineerd met online examentraining. Hiermee kunt u zich optimaal voorbereiden op het verplichte Taxi theorie-examen (TVT) dat u bij het CBR moet afleggen. Dit lesmateriaal bestaat uit een overzichtelijk boek en een inlogcode waarmee u via internet examens kan oefenen. De online examentraining komt sterk overeen met het theorie-examen taxi zoals u ook bij het CBR kan verwachten. Deze set is uitstekend te gebruiken wanneer u zelf de taxi theorie wil gaan leren.

De theorie behorende bij de opleiding tot taxichauffeur bestaat uit:

⦁ Administratie en documenten
⦁ Wet- en regelgeving
⦁ Ritvoorbereiding
⦁ Verantwoorde en veilige verkeersdeelname
⦁ Optreden bij verkeersongevallen, verstoringen en calamiteiten
⦁ Communicatie
⦁ Klantgerichtheid en beroepshouding
⦁ Conflictsituaties en het eigen gedrag
⦁ Handelen bij agressie
⦁ Klachtenprocedures
⦁ Gebruik en toepassing wegenkaart Nederland

Wanneer u de theorie goed hebt geleerd kunt u examen doen bij het CBR. Het theorie-examen wordt door Keijbeck Opleidingen voor u gereserveerd op een datum en CBR locatie in overleg. Na reservering ontvangt u een reserveringsbevestiging met reserveringsnummer per e-mail. Dit reserveringsnummer heeft u nodig bij het CBR.

Hoe ziet het examen eruit:

Het theorie-examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 vragen. U krijgt eerst 30 losse vragen en daarna 2 cases met ieder 5 vragen. Er moeten minimaal 32 vragen goed beantwoord zijn om te slagen. U krijgt direct op het computerscherm te zien of u geslaagd bent .

LET OP: om het praktijkexamen voor u te kunnen reserveren dient u ons eerst via mijn.cbr.nl te machtigen. Dit doet u door in te loggen met uw DigiD.  Daarna kiest u voor Opleider machtigen. Ons Opleidernummer is 9430R2.

Hoe machtig ik de rijschool

De praktijkopleiding bestaat uit 5 uur praktijkles met een auto waarin ook het examen wordt afgelegd. Doorgaans worden de lessen verdeeld over twee of drie dagen, afhankelijk van uw beschikbaarheid. Uiteraard doen we dit in overleg. Tijdens de praktijklessen taxi gaan we u niet leren autorijden. We gaan er van uit dat u ruime ervaring als automobilist hebt en dat u geen moeite hebt om in andere auto’s te rijden. Het gaat tijdens de praktijklessen voornamelijk om professioneel rijgedrag. Uw instructeur zal u tijdens de praktijklessen gedegen voorbereiden op het praktijkexamen taxi bij het CBR.

Rijklaarcontrole

Bij het voertuig wordt door de kandidaat een rijklaarcontrole gedaan. Hierbij vertelt de kandidaat wat deze controle inhoudt. De examinator kan hierbij vragen stellen.

2. Eerste ritopdracht: contractvervoer
De eerste ritopdracht gaat over het contractvervoer. Met het trekken van een kaart wordt bepaald over welke doelgroep deze opdracht gaat. De examinator doet deze doelgroep niet na, maar stelt hier wel vragen over.

De doelgroepen op de kaarten zijn:

Leerlingen
Ouderen
Doven en slechthorenden
Blinden en slechtzienden
Fysieke beperking
Verstandelijke beperking

De examinator geeft de naam en het adres van een locatie, bijvoorbeeld een gemeentehuis. Nadat de kandidaat de route in de navigatie heeft ingevoerd, kiest de examinator de te rijden route en rijdt de kandidaat hier met behulp van de navigatie naar toe. Aangekomen bij de locatie zet de kandidaat het voertuig stil op een veilige uitstapplek.

 

3. Tweede ritopdracht: straattaxivervoer

De tweede ritopdracht gaat over straattaxivervoer. De examinator geeft een willekeurig (woon)adres op waar de kandidaat met behulp van navigatie naar toe moet rijden. Vooraf moet de kandidaat aangeven hoe de ritprijs is opgebouwd en welke route gereden wordt. De kandidaat maakt hierbij een afweging tussen de snelste en de kortste route. Voor de ritprijsberekening mogen eenvoudige tarieven en hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een rekenmachine of schema, gebruikt worden.

 

Tijdens deze ritopdracht wordt de route gewijzigd door de examinator. De examinator geeft een nieuw willekeurig (woon)adres op. De kandidaat kan de route blijven volgen tot de wijziging op een veilige manier uitgevoerd kan worden. Hier kan de navigatie worden aangepast. Communicatie, veiligheid en oplossingsgerichtheid zijn belangrijke elementen van toetsing.

 

Na de routewijziging kan de kandidaat aangeven of de ritprijs lager of hoger wordt (zonder verdere details). Vertelt de kandidaat dit niet zelf? Dan kan de examinator hiernaar vragen.

 

Aangekomen bij het adres zet de kandidaat het voertuig weer stil op een veilige uitstapplek.

Tijdens de rit kan de examinator vragen stellen over wensen, behoeften en gedragingen van passagiers.

4. Afhandeling ongevallen

Tijdens het examen wordt getoetst hoe de kandidaat omgaat met de afhandeling van een ongeval. De examinator schetst een praktijksituatie, waarbij de kandidaat aangeeft hoe te handelen. Daarnaast legt de kandidaat met behulp van het Europees schadeformulier uit hoe dit formulier ingevuld moet worden.

5. Derde ritopdracht: rijden op aanwijzingen van de examinator

Tijdens deze ritopdracht rijdt de kandidaat terug naar de examenlocatie. Dit gebeurt zonder navigatie, maar met aanwijzingen van de examinator. Hierbij kan onder andere gebruik worden gemaakt van wegbewijzeringborden.

Actiepakket

E-learning theorie + boek, theorie examen, 5 uur en praktijk examen van €865,00 voor
€845,-

Het actiepakket Taxi bestaat uit:

  • Theorie door middel van boek + e-learning
  • Theorie-examen
  • 5 praktijklessen á 60 minuten
  • Praktijkexamen
  • code 95