Keijbeck

31 augustus 2017

Geen reacties

Home Nieuws

Moet het ADAS terugkomen in de rijlessen?

Moet het ADAS terugkomen in de rijlessen?

Er zijn tegenwoordig veel rijondersteunende systemenen voor in de auto. Denk daarbij aan cruise control, (automatische) parkeerhulp, het switchen van rijbaan, het maken van een noodstop en nog veel meer. Allemaal systemen die toewerken naar het autonome rijden (zelfrijdende auto’s) en met een duur woord ADAS worden genoemd (Advanced Driver Assistance Systems). Nu die mogelijkheden steeds groter en toegankelijker worden, rijst de vraag: Moeten we dit in de rijlessen of zelfs op het examen ook behandelen?

Uit onderzoek van Verkeerspro blijkt dat maar liefst 78% van de instructeurs bovenstaande vraag beantwoordt met ‘ja’. Een rondgang bij Keijbeck laat ongeveer dezelfde verhouding zien. Veel instructeurs juichen de technologische ontwikkelingen toe, maar benadrukken dat je 100% zonder hulpmiddelen de auto in alle situaties moet kunnen beheersen. Op de vraag of het verplicht terug moet komen in het examen zijn ze minder enthousiast. Ruim 61% van de ondervraagden (ruim 2.500 volgens Verkeerspro) is erop tegen om verschillende redenen. Niet alle auto’s beschikken over de mogelijkheden, het kost meer tijd in het examen, er zijn al een heleboel punten waar ze op beoordeeld worden en de examinatoren moeten van alles op de hoogte zijn.

Één ding is zeker, het zal vaker voorkomen dat je in een auto zit die een van deze ADAS systemen heeft. Op dit moment is ons wagenpark nog niet klaar voor al deze systemen. Wel zijn een aantal auto’s voorzien van cruise control en parkeerhulp (met sensoren) en we benoemen het ook in de rijlessen. Waar nodig leggen we er meer over uit en testen we zelfs met deze hulpmiddelen. Maar vooralsnog verplichten we niets.

De vraag is echter wat de bestuurder wil! We horen graag hoe je hier over denkt. Er is op dit moment geen juist antwoord, Reageren kan onder ons Facebook-bericht of via de mail naar info@keijbeck.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *