ADR

adr

ADR-certificaat

Iedere beroepschauffeur die bepaalde gevaarlijke stoffen vervoert moet daar een speciale opleiding voor hebben gevolgd ter verkrijging van ADR-Certificaat. De theorielessen hiervoor zijn wettelijk verplicht.

In het ADR zijn alle voorschriften opgenomen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het ADR regelt de veiligheid en bescherming bij het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Certificaten ADR

Het ADR is onderverdeeld in deelcertificaten die weer in verschillende combinaties mogelijk zijn:

  • ADR Basis
  • ADR Tank
  • ADR Klasse 1 (explosieve stoffen)
  • ADR Klasse 7 (radioactieve stoffen)

De meest voorkomende combinatie is ADR Basis + Tank, maar daar kun je dus ook nog Klasse 1 en/of 7 bijhalen. Let op: je moet wel voor elke categorie een examen afleggen.

Een ADR certificaat is 5 jaar geldig. Vóór de vervaldatum moet de chauffeur een herhalingscursus gevolgd hebben en het Verlengingsexamen met goed gevolg hebben afgelegd.
De verlengingscursus mag je al 1 jaar voor de vervaldatum volgen. De herhalingscursus is korter dan een basisopleiding.

Cursus ADR

Verkeersschool Keijbeck is door het CCV erkend om ADR-opleidingen te mogen geven.
Het examen wordt afgenomen door het CCV op een aantal vaste plaatsen in Nederland. De dichtstbijzijnde locatie voor Limburg is Maastricht.
De cursus wordt gegeven in Susteren, maar dit kan ook op locatie bij een bedrijf (voor groepen).
Tijdens de cursus kan er controle zijn van het CCV. Dit wordt gedaan om te zorgen dat de kwaliteit van de opleiding geborgd blijft en tevens omdat de cursus kan meetellen voor Nascholing in het kader van Code 95.